WCRF International logo
Home: Onderzoek: Gefinancierd onderzoek in 2012

Nieuwe onderzoeksprojecten starten in 2012

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kent jaarlijks onderzoeksbeurzen toe om innovatief onderzoek naar de relatie tussen voeding, gewicht, leefstijl en kanker te stimuleren en financieren. Eind 2011 zijn er vijf nieuwe onderzoeksbeurzen toegekend. Daarnaast financiert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds samen met het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk een zesde onderzoek.

Een overzicht van de nieuwe onderzoeken:

Verschillen in kankerrisico tussen Nederlandse en Chinese vrouwen
Dr. Wu MingOnderzoeksvraag: Hoe beïnvloedt lichaamsvet het risico op vrouw-specifieke kankersoorten?
Hoofdonderzoeker: Dr. Wu Ming
Onderzoeksinstituut: Jiangsu Provincial Centre for Disease Control and Prevention, ChinaDit onderzoek is gericht op het verband tussen lichaamsvet en vrouw-specifieke kankersoorten (zoals borst-, baarmoederhals-, baarmoeder- en eierstokkanker) bij Nederlandse vrouwen, Chinese vrouwen, en Chinese vrouwen die naar Nederland migreren. Door de genoemde groepen vrouwen met elkaar te vergelijken hopen onderzoekers meer te leren over de rol van lichaamsvet bij de ontwikkeling van vrouw-specifieke kankersoorten. De bevindingen zouden meer inzicht kunnen geven in de oorzaken van kanker bij Nederlandse vrouwen.


Vitamine D en darmkanker

Dr. Mazda JenabOnderzoeksvraag: Wat is het effect van vitamine D op het ontstaan van darmkanker?
Hoofdonderzoeker: Dr. Mazda Jenab
Onderzoeksinstituut: International Agency for Research on Cancer (IARC), FrankrijkIn dit onderzoek wordt er gekeken naar de rol van vitamine D bij de ontwikkeling van darmkanker. Er zijn aanwijzingen dat vitamine D tegen darmkanker zou kunnen beschermen, maar het is nog niet duidelijk hoe. Dit onderzoek is gericht op bepaalde genen die betrokken zijn bij de verwerking van vitamine D in het lichaam. Bij bepaalde mensen zijn er verschillen in deze genen. Onderzoekers gaan kijken of er verbanden zijn tussen de verschillende vormen van de genen die vitamine D in het lichaam verwerken en het risico op darmkanker.

Dit onderzoek kan meer inzicht geven in het verband tussen vitamine D en darmkanker, en kan meer duidelijkheid geven of er bepaalde genen hierbij een belangrijke rol hebben.


Acrylamide, eierstok- en baarmoederkanker

Dr. Eric DuellOnderzoeksvraag: Heeft een hoge blootstelling aan acrylamide effect op het risico op baarmoeder- en eierstokkanker?
Hoofdonderzoeker: Dr. Eric Duell
Onderzoeksinstituut: IDIBELL, Spanje
Dit onderzoek richt zich op een mogelijk verband tussen een hogere inname van acrylamide en het ontwikkelen van baarmoeder- en eierstokkanker. Acrylamide is een stof die ontstaat bij het bereiden van koolhydraatrijk voedsel op hoge temperaturen. Deze stof zit in gefrituurd en gebakken voedsel zoals friet, chips, brood en koffie.
Er zijn aanwijzingen dat acrylamide het risico op kanker zou kunnen verhogen. Uit eerder onderzoek uitgevoerd in Nederland en de Verenigde Staten is er geconstateerd dat de vrouwen met de hoogste innames van acrylamide een verhoogd risico hadden op baarmoeder- en eierstokkanker.

In dit onderzoek wordt er gekeken naar de voeding van vrouwen in heel Europa, en worden de niveaus van acrylamide in hun voeding vergeleken met hun risico op baarmoeder- en eierstokkanker.


Vitamine D en neusholtekanker

Dr. Will ChanOnderzoeksvraag: Wat is de rol van vitamine D bij het ontstaan van neusholtekanker?
Hoofdonderzoeker: Dr. Will Chan
Onderzoeksinstituut: University of Hong Kong, China
Dit onderzoek is gericht op het effect van vitamine D, uit zowel voeding en blootstelling aan zonlicht, op de ontwikkeling van neusholtekanker. De bevindingen kunnen ook meer inzicht geven op het effect van vitamine D op andere kankersoorten.


Volkorenproducten en darmkanker

Dr. Anne TjonnelandOnderzoeksvraag: In hoeverre kunnen volkorenproducten ons beschermen tegen darmkanker?
Hoofdonderzoeker: Dr. Anne Tjønneland
Onderzoeksinstituut: Danish Cancer Society, Denemarken
Uit wetenschappelijk onderzoek is er gebleken dat het eten van vezelrijke voeding het risico op darmkanker kan verlagen, met name bij volkorenproducten was het effect sterker. Volkorenproducten bevatten naast vezels andere voedingsstoffen die tegen kanker zouden kunnen beschermen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de rol van het volkorenproduct, en niet alleen naar de rol van de vezels die erin zitten.

Dit onderzoek richt zich op het verband tussen volkorenproducten en darmkanker. Er wordt onderzocht of mensen die meer volkorenproducten eten een verlaagd risico op darmkanker hebben.


IJzer en maagkanker

Dr. Paula JakszynOnderzoeksvraag: Verhoogt de blootstelling aan een hoge concentratie van ijzer het risico op maagkanker?
Hoofdonderzoeker: Dr. Paula Jakszyn
Onderzoeksinstituut: IDIBELL, Spanje
Dit onderzoek is gericht op de vraag of de blootstelling aan een hoge concentratie van ijzer, in de voeding of de reserves in het lichaam, het risico op maagkanker verhoogt. Bij bepaalde mensen zijn er variaties in de genen die een rol spelen bij het reguleren van ijzerreserves in het lichaam. Onderzoekers gaan ook kijken of deze verschillen in genen invloed hebben op het risico op maagkanker.

De bevindingen van dit onderzoek kunnen meer inzicht geven in de oorzaken van maagkanker, en kunnen bijdragen aan het identificeren van groepen mensen met een verhoogd risico op maagkanker.


Lees ook informatie over de onderzoeksbeurzen die in 2011 door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn toegekend.

Klik hier voor een database van alle onderzoeken gefinancierd door de leden van het wereldwijde World Cancer Research Fund netwerk.

 

 

Scientist

Social bookmarking

Bookmark or email to a friend

Print